Hypotheken

Een huis kopen is een grote stap! Dat doe je maar twee of drie keer in je leven. Waarschijnlijk moet je hier een groot geldbedrag voor lenen. Daar komt het nodige bij kijken. Het is daarom goed om je hier van tevoren goed in te verdiepen.

Vanaf 1 januari 2013 zijn voor nieuwe hypotheken nog slechts twee hypotheekvormen van belang: de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Want alleen bij deze hypotheekvormen is de hypotheekrente aftrekbaar.

Er is 1 uitzondering op deze regel: iedereen die vóór 1 januari 2013 een bestaande- of nieuwbouwwoning heeft gekocht, mag nog gebruik maken van de oude, soepelere hypotheekregels van 2012. Ook als je de sleutel pas in 2013 hebt gekregen. Zolang de koopovereenkomst in 2012 is getekend, geldt deze uitzondering.

Voor 1 januari 2013 kon uit een veel groter aantal hypotheekvormen gekozen worden. Voor deze lopende hypotheken blijft de hypotheekrente gewoon aftrekbaar. Deze hypotheekvormen kun je ook nog voor nieuwe hypotheken afsluiten, maar dan is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar (en daarom is dat veelal niet interessant).

Hieronder een overzicht van deze hypotheekvormen:

Wil je weten wat je kunt lenen en/of je kunt besparen op jouw maandlasten? Neem dan contact op met ons op en wij rekenen samen met jou jouw persoonlijke situatie door.

Start Hypotheekadvies